Dec 02, 2023 Zanechajte správu

Primáty okrem človeka: Stručný úvod k ich biologickým charakteristikám

Primáty (okrem človeka) sú zvieratá, ktoré sú úzko príbuzné ľuďom z hľadiska genetiky alebo fenotypov. Bežne sa používajú aj v ne-klinických štúdiách hodnotenia bezpečnosti. Spomedzi nich sú najpoužívanejšie opice cynomolgus, po ktorých nasledujú opice rhesus a kosmáče. V tomto článku poskytneme jednoduchý úvod do biologických vlastností niektorých bežných primátov (okrem človeka).

 

Opica Cynomolgus

Tiež známy ako makak, ktorý -je kraba alebo-makak dlhochvostý, je najčastejšie používaným primátom (okrem človeka) v toxikologickom výskume. Patrí do rovnakej čeľade ako makak rhesus, ale má menšiu veľkosť tela, čo znamená menšiu spotrebu liekov. Má tiež výhody nízkej agresivity a nesezónneho-rozmnožovania. Opice Cynomolgus majú farby srsti od červeno-hnedej po sivú a ich chvosty sú dlhšie ako ich telo. Samce sú väčšie ako samice a majú oveľa väčšie horné očné zuby. Opice Cynomolgus sa vyskytujú najmä v juhovýchodnej Ázii a existujú dve skupiny: 1) ostrovné, z Filipín a Indonézie; 2) Indočínsky, z Vietnamu, Kambodže, Laosu, Thajska a Malajzie.

 

 

Biologické vlastnosti Opica Cynomolgus Opica Rhesus Kosmáč obyčajný
Životnosť 31 rokov 25 rokov 12 rokov
Hmotnosť dospelého

Muž: 4,7-8,3 kg

Samica: 2,5-5,7 kg

Muž: 7,7 kg

Samica: 5,34 kg

Muži: 0,25 kg

Samica: 0,23 kg

Dĺžka tela dospelého človeka (okrem chvosta)

Muž: 41,2-64,8 cm

Samica: 38,5-50,3 cm

Muž: 48-63,5 cm

Samica: 47-53,1 cm

Muž: 18,8 cm

Samica: 18,5 cm

Dĺžka chvosta 40,0-66,5 cm 18,9-30,5 cm 29-30,5 cm
Sexuálna zrelosť

Muž: 1544 dní (približne 4,5 roka)

Žena: 1238 dní (približne 3,5 roka)

Muž: 2007 dní (približne 4 roky)

Žena: 1231 dní (približne 3 roky)

Muž: 382 dní

Žena: 477 dní

Ovariálny cyklus 29,4 dňa 26,6 dňa 28,6 dňa
Chovateľská sezóna Celoročne október-december Celoročne
Obdobie tehotenstva 5,5 mesiaca 5,5 mesiaca 5 mesiacov
Veľkosť vrhu 1 1 2
Hmotnosť novorodenca 320g 450g 29g
Vek odstavenia 375 dní 279 dní 76 dní
Interval narodenia 13 mesiacov 12 mesiacov 6 mesiacov

 

Opica Rhesus

Tiež známy ako makak rhesus má hustú srsť, ktorá je hnedá až červenohnedá-. Je väčšia ako opica cynomolgus a má kratší chvost. Jeho tvár a perineálna oblasť sú bez vlasov a majú červenú až ružovú farbu. Rovnako ako opica cynomolgus sú samce väčšie a majú väčšie horné očné zuby. Opice Rhesus sú rozšírené vo väčšine častí Ázie.

 

 


Kosmáč obyčajný

 

Ide o opicu Nového sveta, ktorá pochádza z Brazílie. Má zmes hnedej, šedej a žltej srsti. Má výrazné biele ušné chumáče, biele čelo a dlhý pruhovaný chvost. Na rozdiel od opíc Starého sveta (ako sú makaky) má široký a plochý nos s nozdrami smerujúcimi nabok. Chýbajú mu tiež ischiálne mozole (zhrubnutá koža na sedacích kostiach, ktoré sú u opíc Starého sveta bez srsti a nervov). Bežné kosmáče nemajú zjavný sexuálny dimorfizmus (rozdiely iné ako reprodukčné orgány, ako je veľkosť tela). Majú kratšiu životnosť a menšiu veľkosť tela ako opice cynomolgus a rhesus.

 

 

 

 

Pavián

Často sa používa v reprodukčnej biológii, evolučnej biológii a ekológii. V 60. rokoch sa paviány v amerických laboratóriách používali len zriedka. V 70. rokoch sa s podporou NIH začali paviány chovať v zajatí. Až doteraz sa paviány stali veľmi obľúbenými a široko využívanými. Paviány majú zjavný sexuálny dimorfizmus, vrátane väčšej veľkosti tela a psovitých zubov u samcov. Okrem toho sa ischiálne mozole samcov a samíc paviánov líšia, prvé z nich sú zrastené, zatiaľ čo druhé sú oddelené. Samice paviánov dosahujú pubertu vo veku 3-4 rokov a množia sa po celý rok. Pokožka perinea samíc paviánov mení farbu a napučiava, čo naznačuje hormonálne zmeny a ovulačný cyklus, a môžu akceptovať párenie od samcov paviánov.

 

Tamaríny

Opice Nového sveta, tamaríni, sú členmi podčeľade Callitrichinae, ktoré pochádzajú z Amazónie, Guyany, Kolumbie a Strednej Ameriky. Líšia sa od opíc Starého sveta (ako sú makaky) v tom, že majú široké a ploché nosy, nozdry smerujúce k bokom a žiadne sedacie mozole (zhrubnutá koža na sediacich kostiach). Tamaríny sú veľmi malé opice s hmotnosťou od 0,23 do 0,25 kg. Majú dlhé a pruhované chvosty a výrazné biele ušné chumáče. Nemajú zjavný sexuálny dimorfizmus (rozdiely medzi samcami a samicami okrem reprodukčného systému). Tamaríni sa zvyčajne rozmnožujú dvakrát do roka a často majú dvojvaječné dvojčatá.

 

Medzi-primáty patria mnohé druhy opíc a ich biologické vlastnosti sú veľmi zložité. Z časových dôvodov ich nebudeme bližšie rozvádzať. Tento článok napísala spoločnosť Prisys Biotechnology, spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a výrobou biofarmaceutických výrobkov. Poskytujeme vysoko-kvalitné a inovatívne riešenia pre ne-klinické hodnotenie bezpečnosti, klinické skúšky a komerčnú výrobu biologických látok.

 

Zaslať požiadavku

Prisys Biotechnologies Co., Ltd.

Lepšie ľudské zdravie od primátových translačných vied.

NHP CRO pre translačný výskum, PK/PD a precíznu dodávku

img
Medzinárodná akreditácia AAALAC
Kontaktujte nás

Whatsapp

Telefón

E-e-mail

Dopyt